En ko kan også være bange

Nytårsfyrværkeri kan skabe panik i kostalden

Det er svært at berolige en ko, der er blevet forskrækket af nytårsfyrværkeri (arkivfoto)

Køer er let påvirkelige og følsomme. Det skal man tænke på, før man fyrer krudtet af nytårsaften, advarer Videncentret for Landbrug i Skejby ved Aarhus.

Det er almindelig kendt, at hunde er bange for nytårsaftens fyrværkeri, men også i kvægstaldene på gårdene er der frygt, når det brager løs. Man bør derfor helt lade være med at bruge fyrværkeri i nærheden af gårde med køer, lyder opfordringen fra landskonsulent Peter Stamp Enemark, der er ekspert i dyrevelfærd i Videncentret for Landbrug, Kvæg i en pressemeddelelse.

- Køer er forholdsvis let påvirkelige og følsomme dyr, især overfor lyde, som de ikke kan lokalisere. Og køer er samtidig flokdyr, så hvis én ko bliver grebet af panik, så spreder det sig nemt til hele flokken, der måske begynder at løbe rundt i stalden. Det giver stor risiko for, at køerne kommer til skade, og det samme gælder for de medarbejdere, der skal prøve at berolige dyrene, fortæller Peter Stamp Enemark.

Og selv når roen sænker sig betyder det ikke nødvendigvis harmoni i besætningen.

- Der er eksempler på, at dyrene er mere urolige og frygtsomme længe efter nytårsaften. Det tyder på, at oplevelsen sætter sig dybt. Og for landmændene er det selvfølgelig både farligere og mindre tilfredsstillende at arbejde med en urolig besætning, siger Peter Stamp Enemark.