Diagnostik-center kopieres

Sjællændere ser på Silkeborg-model

Halvdelen af alle kræftpatienter har ikke de typiske symptomer på kræft, og derfor bliver sygdommen heller ikke opdaget og behandlet derefter. De passer ikke ind i de pakkeforløb, der er, skriver DAGBLADET Roskilde.

- Det kan have store konsekvenser, for jo senere kræften bliver opdaget og behandlet, jo dårligere er prognoserne for at overleve, siger Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge fra Diagnostisk Center i Silkeborg, som DAGBLADET har besøgt i anledning af, at der også i Region Sjælland påtænkes etableret diagnostiske centre.

De oversete kræftpatienter har ifølge Ulrich Fredberg gerne svage symptomer som lidt feber, vægttab eller nyopstået udtalt træthed, og de passer ikke umiddelbart ind under nogen sygdomshat, hvilket gør det svært for en praktiserende læge, at finde ud af, hvor patienten skal have hjælp.

- Som systemet er i dag, henviser den praktiserende læge måske først til en hjerteafdeling. Det kan der godt være lidt ventetid på. Så finder man ud af, at hjertet ikke fejler noget. Så sendes patienten tilbage til egen læge, der måske prøver at henvise til en mave-tarmafdeling. Det kan også tage tid, for så at finde ud af, at det også er i orden. På den måde, kan patienten blive sendt rundt til diverse afdelinger over mange måneder, før nogen finder ud af, at vedkommende lider af kræft, siger Ulrich Fredberg til DAGBLADET Roskilde.

I Region Sjælland ønsker politikerne at etablere diagnostiske centre i Roskilde og Næstved.