- De går ikke glip af noget

Forening forstår ikke kritik af fredninger

Områderne Nordbjerg, Vesterklit og Sønderbjerg på Anholt skal fredes, så de kan bevares og opleves - også for eftertiden.

Det har Fredningsnævnet i Randers nu besluttet.

Beslutningen har mødt kritik fra Norddjurs Kommunes borgmester, Jan Petersen (S), som mener, at fredningerne begrænser udviklingsmulighederne på øen.

Læs også: Kæmper imod fredninger

Den kritik står Danmarks Naturfredningsforening uforstående over for. Morten Abildstrøm, som er medlem af Danmarks Naturfredningsforening Norddjurs, fortæller til TV 2 | ØSTJYLLAND, at der på trods af fredningerne fortsat er masser af plads på den lille Kattegatø.

Helt nøjagtig omkring 13.000 kvadratmeter jord nær Anholt Havn, som ligger ubenyttet hen. Det areal er cirka ligeså stort som det område af havnen, der i dag bliver benyttet til erhverv.

Morten Abildstrøm mener derfor, at fredningen på ingen måde spænder ben for udviklingen på øen:

- Det er helt omsonst. Der er ingen grund til at frygte, at de går glip af et erhvervseventyr i stor skala á la den grønlandske undergrund, siger Morten Abildstrøm.

Det er blandt andet en eventuel flytning af øens campingsplads, som borgmester Jan Petersen (S) ikke mener, kan lade gøre på grund af fredningerne.

Ifølge Morten Abildstrøm er der rig mulighed for, at campingpladsen kan udvides, hvis kommunen samtidig vælger at afsætte penge til kystsikring:

- De er nødt til at være realistiske i stedet for at tro, at de kan flytte en campingplads og derved ødelægge et gammelt, historisk klitområde.

Det vil koste omkring 12-14 millioner kroner at kystsikre Anholt, så øen i fremtiden kan være sikret mod forhøjede vandstande. Til det har Norddjurs Kommune allerede modtaget seks millioner kroner af staten, men mangler fortsat at finde seks til otte millioner kroner.