Chef overvåger ansatte

Medarbejdere i The Bagel Company føler sig chikaneret

Smil - du er på.

Det var næsten den besked, som Sabrina Djurhuss fik af sin chef Barak Volovik, da hun som 20-årige arbejdede i The bagel Company tilbage i 2008.

Bagel-kæden har installeret kameraer i sine 10 butikker, der ligger i København og i Aarhus. Og i den anden ende sidder chefen og holder øje med, hvad de ansatte går og laver, skriver Politiken.

Og Sabrine Djurhuus fortæller, at det ikke var unormalt, at Borak Volovik ringede med en god gammeldags skideballe:

- Chefen ringede ofte og sagde for eksempel: "Du smiler ikke nok!", eller "Osten er ikke fyldt op!", siger hun til avisen. 

Line Østergaard, der i dag arbejder for kæden i Aarhus, siger, at de ansatte ofte bliver ringet op og får skældud af chefen.

- Det er meget ubehageligt, at man ikke kan være på arbejde, uden han sidder og kigger med, siger hun. 

De ansatte fik at vide, at kameraerne skulle bruges, hvis butikkerne blev udsat for røveri. Men ifølge Nadja Tourazi, der som 17-årig arbejde på hovedkontoret i København i 10 måneder som sekretær, blev overvågningen brugt til meget andet. 

Hun kunne se direkte ind på Barak Volovik gennem glasvæggen i hendes kontor - og hun kunne også se hans kæmpeskærm med små live-feeds fra butikkerne. Og ifølge hende fulgte han skærmen - og de ansatte - tæt.

Birthe Thygesen, der er gift med Barak Volovik, er direktør i kæden. Hun undrer sig over de tidligere og nuværende ansattes udtalelser.

- Jeg kan ikke afvise det, men vi har slet ikke tid til at kigge på kameraerne og ringe medarbejderne op. Vi har overvågning på hyldevarerne og kasseområdet, fordi svindet i kassen er faldet væsentligt, siden kameraerne blev sat op, siger hun.

Der må godt være kameraer sat op i butikker. Men i forhold til loven er det afgørende, at de ansatte er blevet informeret om overvågningen - og hvad den skal bruges til.