- Bare tag det stille og roligt

Langsom genoptræning gavner patienter

Foto: Colourbox

Det er ikke nødvendigvis altid en god idé at komme hurtigt på benene efter en operation. I hvert fald ikke for patienter med rygproblemer.

Det viser helt ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Forskningsprojektet har sat fokus på genoptræningen af rygpatienter med for eksempel discusprolaps, brud på rygsøjlen og kræft i ryggen.

Her har det vist sig, at metoden "fast-track rehabilitering", hvor patienten hurtigt skal op at gå efter en operation, ikke er den mest gavnlige for patientens resultater og samfundsøkonomien.

- Resultaterne viste tydeligt, at fast-track rehab ikke virker på rygområdet. Organismen skal bruge længere tid på at hele op, før patienterne går i gang med at bruge ryggen igen, siger Cody Bünger, der er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og professor i rygkirurgi på Aarhus Universitet.

Forskningsresultaterne kan bruges til fremover at målrette genoptræningen. Netop ryglidelser er en af de sygdomsårsager, som hvert år koster samfundet allerflest penge.

Omkring 10 milliarder kroner koster det, fordi borgere bliver sygemeldt, ender på førtidspension eller får nedsat livskvalitet.