Aarhus får et veteranhjem

Ny aftale gavner både soldater og pårørende

01:28

1 af 2

Snart kan hjemvendte soldater og deres familier få støtte i trygge omgivelser i Østjylland.

Her til eftermiddag indgik partierne bag forsvarsforliget en ny aftale om at styrke indsatsen for veteraner. Aftalen indebærer blandt andet, at der bliver oprettet et veteranhjem i Aarhus og Varde.

En indsats, som den tidligere Aarhus-borgmester og nu forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), glæder sig over:

- Aarhus er landets næststørste by. Der er også veteraner her lokalt, som har brug for at have et sted, hvor man kan bo i en kortere periode og møde andre, som har prøvet det samme, og hvor man har nogle trygge rammer. Det kan et veteranhjem være med til at give, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det er Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, som står bag veteranaftalen.

I år vil der som følge af aftalen blive afsat ekstra 30 millioner kroner til veteranindatsen og derudover er det tidligere vedtaget, at der hvert år frem til 2017 vil blive afsat 25 millioner kroner. Pengene skal bruges på veteraner med særligt behov for støtte, forskning, støtte til pårørende og børn samt anerkendelse.

- Flere eksperter har længe peget på, at der var brug for et hjem i Aarhus - og vi har lagt en stor indsats i, at få det til at lykkes - så jeg er rigtig glad på veteranernes vegne, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

I Region Midtjylland er der 6.740 veteraner, hvoraf 1.249 er bosiddende i Aarhus. En undersøgelse viser, at næsten hver femte danske veteran har fået psykiske eller fysiske skader efter at have været i krig.

Se et interview med forsvarsminister Nicolai Wammen øverst på siden.